Monday, February 8, 2010

MY FRIEND tO Math cReW~


My Friend when I think of you.
I think of all that we've been through.
All the times we argue and fight,
I know deep inside that it isn't right.
I, then feel bad and a lot of pain.
It feels like I've fallen from the sky like the rain.
I love you dear friend with all of my heart.
But now that you're gone I've fallen apart.
I'm getting better as the days go by.
I wish sometimes this was all a big lie.
I pray to you every night.
It's like you're my fire, a burning light.
My dear friend, I miss you alot.
I still wonder why you were put in that spot.
I know you're in a place much better than here.
Watching and helping me with all of my fear.
Our friendship my dear friend,
we will have to the end.
Friends til the end is what we will be.
Someday we'll be together,
Together you and me.

Saturday, February 6, 2010

GOTONG-ROYONG KERAJAAN SALILIRAN

ari ini, setelah mendapat kunjungan drpd pihak HEP utk menilai kebersihan & keceriaan kelas, penduduk2 kerajaan saliliran mula membuka langkah utk menghiasi kelas. pertama kali dalam tahun ini, hampir semua org memberi kerjasama utk menceriakan lg kelas.

A'am selaku menteri keceriaan memainkan peranan dgn memberi bnyk idea2 bernas serta memberi panduan utk rakan2 lain bagi menceriakan kelas. gambar2 di bawah adalah gambar2 ketika semua org sibuk membersihkan + menceriakan kelas... =)


wah jess, angkat bakul sampah pun masih dpt posing



~PISMP MATHS SEM 1~
design by A'am


Bryan sedang mengatur sampah kat blkg klas


wah!! bnyknya sampah......



Hani terduduk kepenatan membersihkan kelas~



ijam, ummu dan mus sdg menyiapkan hiasan klas....


inilah hiasan yg mereka tgah usahakan... dimanalah mereka nak letak hiasan tu??


aik bryan lg..... tgah mendengar A'am menerangkan perkara2 yg harus dilakukan



semua sibuk dgn tugasan masing2.... ronald... apalah yg ko tgok tu?



huh... ini dia.... azrul sibuk dgn laptopnya... peluang kekayaan kah tu? asdar pula serious lah pulak.....


semasa projek pembersihan ni berlangsung... kelas turut dikunjungi oleh tutor (mr ronald) dan pensyarah Mt1 (mr Naim)....... gambar di atas tu Mr Naim dan Ijam bergambar... masih hensem bha mr Naim


ini dia tutor kelas pismp mt sem 1 iaitu Mr Ronald. orgnya amat baik dan peramah.
Mr Ronald jadi model utk kelas Saliliran.....


sekali lg mr ronald muncul!! ini kali secara candiD lah... jgn kasi taw sir.... hehe.....
mr ronald sdg berbual dgn azrul.... apalah topik diorg?



video
ini video candit gotong royong kelas


itu sajalah laporan saya ari ni ttg aktiviti kelas..... teruskan lg mengikuti perkembangan kelas ini dari masa ke semasa..... hehe..... Matta ne dlm bhs melayu jumpa lg~~

by ~raja katak~

Thursday, February 4, 2010

FOREVER FRENZ.....LOVE U FRENZ..

you'r my friend and that is true,
but the gift was given from me to you.
we went thru moments that were good and bad,
even moments that were happy and sad.
you supported me when i was in tears,
we stuck together when we were in fear,

its really sad that it had to be this way,
but it has reached its very last day.
miles away cant keep us apart,
'cause you'll always be in my heart.

Make new friends
But keep the old
One is sliver and the other gold !

I can't give solutions to all of life's problems, doubts,
or fears. But I can listen to you, and together we will
search for answers.

I can't change your past with all it's heartache and pain,
nor the future with its untold stories.
But I can be there now when you need me to care.

I can't keep your feet from stumbling.
I can only offer my hand that you may grasp it and not fall.

Your joys, triumphs, successes, and happiness are not mine;
Yet I can share in your laughter.

Your decisions in life are not mine to make, nor to judge;
I can only support you, encourage you,
and help you when you ask.

I can't prevent you from falling away from friendship,
from your values, from me.
I can only pray for you, talk to you and wait for you.

I can't give you boundaries which I have determined for you,
But I can give you the room to change, room to grow,
room to be yourself.

I can't keep your heart from breaking and hurting,
But I can cry with you and help you pick up the pieces
and put them back in place.

I can't tell you who you are.
I can only love you and be your friend.

P/s: hargailah masa kita bersama kerana satu hari nanti pasti akan ada perpisahan...ingatlah masa yang kita lalui bersama tidak akan dapat diulang semula dalam kehidupan kita....


Kami Budak rajin!!!!!

Hallo.....bermulanya hari ini dengan biru...masuk kelas tengok semua biru...wow first time semua pakai baju kelas...pagi bermula dengan kesibukan membuat ppt untuk pembentangan maths. tak di sangka-sangka semua trun awal hari walaupun sebenarnya time tue masa ISL...rajin tak kami???...he...he..ada sebab disebalik semua itu...hanya kami yang tahu..."biarlah rahsia"..ok mari kita jenguk-jenguk muka yang Concentrate buat kerja..

nie kumpulan fred, pusung, asdar n bryan...tekun juga..


nie kump hani, ummu, deb & ronald...kumpulan gila bergambar
..asal buat ppt mesti ada gmbr..



Ijam, jess, eno & eco...sentiasa muncul dengan ppt dgn background cantik2...background je lah..ha..ha

wow..awang dikepit dua perempuan(zul, Izzah)...x jeleskah si dia nanti..he..he

a'am and the geng (mus & nana)...
betul2 bincang or berlakon semata-mata..he..he


Kesimpulannya, sebenarnya semua kami nie rajin--rajin...he..he tapi mcm ada sorang kurang kan...sapa tue oh..he..he...Azrul mana kau menghilang....he..he..by the way, semua kumpulan membuat presentation yang best dan menarik.

By: Didie


BUDAK MATH MULA TUNJUK "GAYA"??

ASSALAMUALAIKUM WARAHMATULLAHI WABARAKATUH...

GAYA??? BUDAK MATH SEM 1 TUNJUK GAYA??? apa yg terjadi ni???? kalau nak tau teruskan la membaca . . . . tajuk macam PANAS jak kan?? hurmm....

Hari ni 04 February 2010...=) walaupun kalau ikut jadual induk tu klas kami 1 masa jak (jam 11.50) tapi kami tetap datang awal seperti biasa... pasal apa agaknya aaa?? hahaha.. tu bukan persoalan nya....

Aku masuk jak klas tu penuh debaran ooo hati ku ni... tgk sekeliling serba 'biru'... hah3, jgn pikir lain2 pla aaa... bukan otak yg biru..:P

Sambung cerita... masuk kelas serba biru... Laa..... baru aku ngat ari ni ari Khamis... kami punya batik klas warna biru... ptt la suma nya serba biru...hahaha

Pastu seperti yang dirancang kan.... semua Ahli SALILIRAN diwajibkan tuk pakai baju batik, tak kira la apa jua alasan... Alhamdulillah.. semua pakai baju batik.... So ari ni kami betul2 nampak seragam, lelaki suar hitam baju batik n pompuan baju batik tudung hitam....
Perghhhh... Skali tgk mcm Boria pun ada, 2 kali tgk mcm Budak2 Nasyid pun ada.... 3 kali tgk nmpak mcm beliau2 la pla... hahahah... takda2 tu aku tambah2 jak aaa..;)

JAM 10: Semua nya bermula pada detik ni... masing2 dah paham pa yg patut dilakukan... (macam suspen jak knun) pa lagi masing2 mula Tunjuk "Gaya".... bukan minta puji or Mokiroyou(ngam kaitu?=p) , tapi mang ni la budak2 math, penuh dengan "gaya" yang mantap2.... ;)


Tengok gambar kat atas ni?? bergaya tak ??? hahahah .. ni la perawan2 or gadis2 jelitawan Mathematics.. =) ada yang berminat ka?? hahaha


Kami se'Saliliran (sekelas) round2 1 Ip ni... haha... kami round2 tuk cari tempat yg hebat tuk ber'gaya'... haha... pas dah ber'gaya' kat klas, kami g tmpat yang pertama iaitu Library I.P... Ngam2 kami langkah kanan kat sana ada Pameran Buku Dari UMS.. pa lagi kami sememangnya seorang yang bergitu cinta kepada ilmu@buku...

Kami tengok2 la buku apa yang boleh kami guna... wah semangat betul time tu kami mencari buku.. sampai ada yang nak di panggil bergambar pun payah ni coz dah jumpa buku kan... hahaha (jgn marah aaaa....)

Betapa seriusnya budak2 Math menelaah buku semasa Pameran Buku UMS tadi... Dari kiri: Izzah, Ronald, Ijam


Banyak lagi gaya kami hari ni... hahaha... tapi tggu la kena upload nanti aaa... kalau tunjuk semua sekaligus nanti kamu terkesima terlampau-melampau pla... hahahah... before aku akhiri aku punya 'sharing' ni.. aku nak tunjuk satu gmbar budak cute... haha..
budak ni kami jumpa tym dia gosok gigi... eh kami bukan jumpa kat tandas or bilik mandi aaa.. hahaha... tgk la kalau nak tau.... =)




Ni la budak tu.. cute kan??? senyuman nya... Pergggggghh... ble cair ko kalau dia senyum.. nasib budak...:P sory aaa, coz aku upload pic ko.... =)

Ba. kepada pembaca2 setia blog BUdak Math yang baru2 wujud ni.. terus kan la mengikuti perkembangan Klas kami... tak rugi tau baca ni blog... bab macam2 cerita lucu sedih riang sal budak2 math di coret dalam blog ni... haha...

Kepada kawan2 aku budak2 Saliliran, teruskan semangat "UNITE" di kalangan kita...=)

Akhir kata, renungkanlah kata2 ni:

I Listen, I Forget.....
I See, I Remember.....
I Do, I Understand ......

_____PEACE_____

Wassaalam.....^^,


BY: *HeLLo KiTTy*




AMaZing......!!...Budak Maths Turun padang...

Hari ini hari penuh bersejarah bagi sesetengah budak maths yang akhirnya menjejakkan kaki ke padang...tanpa disangka-sangka pada hari yang bertarikh 04 Feb 2010..pelajar maths telah membuat satu perubahan dalam rutin pada waktu petang....daripada tidur bagus kita pergi berjogging...Hani, Jess dan Ronald...itulah antara pelajar yang ingin memulakan kehidupan yang sihat dan cergas...ha..ha

Zul, Deb, E-co dan Pusung telah sedar lebih awal dan telah turun ke padang lebih awal 3 hari sebelum hani, jess dan Ronald. Mus pula turun semalam tapi harinie x turun pula..he..he mengantok kot...he..he

yang lain bila lagi mau turun padang?.....Ummu, eno, Izza & nana.....aiyoh sila lah sedar sebelum terlambat...kita perlu cergas dari segi fizikal mahupun mental....cewah....
muka a'am. bryn, asdar, azrul & awang pun x da juga. ijam dan frederic seperti biasa, bermain bola tamapr. deb, hani, Zul dan jess hanya mampu bermain badminton jak...bha nantilah belajar main benda lain pula..



oleh yang demikian, saya menyeru kepada rakan-rakan yang belum menjejakkan kaki kepadang agar berubah lah dari sekarang....kita harus menyediakan fizikal untuk Bina Insan Guru(BIG) yang x lama lagi....bagi yang dah start tue, truskan usaha anda....caiyok...caiyok....

Aidossssssssss..................

Wednesday, February 3, 2010

iDea x3


ASSALAMUALAIKUM WARAHMATULLAHI WABARAKATUH...

aku nak share id
ea yang timbul ni ngan korang la ye... hehe... ini berkenaan dengan logo@badge klas kita... aku rasa pa yang aam dah wat tu mantap gak ... tapi aku try nak edit skit ngan bantuan korang la... hehehe... tgk gmbar kat bawah ni... =)kalau korung tgk jak kompom dah tau kat badge kat atas tu melambangkan apa... hehe... pa kata kalau ubah logo yinyang tu ngan gmbar yg hampir2 mcm kat atas ni... hehe... aku bukan nak korang terima pendapat aku, sekadar pencetus idea tuk korang2 yang kreatif la ba ni...^^,

sekadar perkongsian....

BY:*HeLLo KiTTy*



Tuesday, February 2, 2010

MALES ARE GREAT

hello everyone. yes! the blog of PISMP Mathematics 2010 of IPG Keningau Campus is officially published! Now, it is advisable to all of you, to know each of the pioneers of Saliliran. let the males start. and the females are left behind. hehehe. this is what i can describe physically. i can not give the details about who actually you are. so, do correct me if i'm wrong. these pictures are taken during sem1 of PPISMP programme. sorry for the inconvenience.

Frederic Justin. He was born on 14th Feb 1990 and comes from Tambunan. The class monitor for this semester. He is quite strict but sometimes funny. He has no any social network accounts because for him, all those things are just wasting time and could distract his attentions in his studies.. wah!


Ag Norsyam b Ag Kadir comes from Putatan Sabah. Sometimes, he could be a very hyper-active guy and in some other time he would be passive. A great history was made by him when he became the class monitor for two semesters during the Foundation programme. He is now one of the JPP members of the IPG Kampus Keningau and happy with his beloved ones in IP.


The only Negeri Sembilan citizen; Mohd Azrul Misran. i can not say anything about him, but the most imperative thing is he is generous, feels free to spend his classmates. one more thing is that, he is well-known as "sleepy Azrul" when his face often expresses somnolence.


Bryan Midir! --nothing to say about him---
He is the "Anak Merdeka", was born on 31st August 1990. That's Ronald James. He likes to smile and laugh a lots. But, others never know his 'bloody-wound' that lies inside him. so, don't judge any book by its cover because he is really unpredictable!

Asdar Siri! He comes from Tawau. Never speaks too much in the class. But, don't ever look down on him, because he is also as similar as Bryan. A "warak" guy, and we need to mind the words when communicate with him. Btw, he is also the JPP member oh IPG Keningau Campus.

A Johorian, Muhd Amiruddin b Abu, the tallest guy in our class. He is very spotting and one of the best buddies to talk with. But, never get cheated by him because he is totally changed when becoming the AJK Disiplin during any MPPB.


Mohammad Noorsharizam or e-Jam comes from Beaufort. He is the former-monitor for the last semester; the final semester of our Foundation programme. A playful and cheerful (maybe) guy. If we find someone to laugh with, he is the one who we are searching for. Let's laugh "hahahaha". (you can see in his picture~~ senyum +ketawa)

x susah (maw buat), tp x senang (hati)

assalamualaikum dan salam sejahtera kepada rakan2 semua.... diharap semua berada dlm sihat2 belaka.... apa yang aku membebel ni... ari2 jua jumpa d klas.... nda apalah... spt yg semua taw, kja yg dberi kadang kala terasa mcm ada yg x kena, menimbulkan keraguan di hati, rasa x senang hati biarpun senang nak dibuat. tp apa bleh buat, sbg student, tiada yg mampu dlakukan. x mampu kta sbg student melakukan apa2. semua pun paham jgkan? mungkin kta x mampu lakukan apa2 langsung utk memunggah perasaan x senang ati d sebabkan kerja tu... tp as the old saying goes "united we stand", "bersatu kita teguh, bercerai kita roboh" dan "muafakat bertambah berkat". mengharapkan rakan2 semua sentiasa kolektif dan sepakat menjulang kecemerlangan. siapa lagi klu bukan pismp mt? dmna lagi klu bukan saliliran? bla lagi klu bukan 2010 sem 1? itu saja dri aku... owayz b hapy every1 =).... v(^oo^)v

by ~Raja Katak~

logo @badge class???

salam entry..(n,n)
just ingin mencadangkan loga klas..menyahut seruan c ijam..hehe
rasanya logo nh c am yg wat time sem 2 kali..time dulu2..
ada lg jejaka klas kita yg posing sana tu..
sila rujuk pd gambr di bawah yaa.. lau stuju, ambil, edit2 skit..




BY, IKO21 (n,a)

Information for ELP asgment......

This is some of the link that related to The Sound system in English...

http://www.eric.ed.gov/ERICWebPortal/custom/portlets/recordDetails/detailmini.jsp?_nfpb=true&_&ERICExtSearch_SearchValue_0=EJ352586&ERICExtSearch_SearchType_0=no&accno=EJ352586

Searched on: 02 Feb 2010

Topic: English sound system

http://www.englishclub.com/pronunciation/index.htm

Searched on: 02 Feb 2010

Topic: Pronunciation

http://www.englishclub.com/pronunciation/word-stress-2.htm

Searched on: 02 Feb 2010

Topic: word stress

http://www.soundsofenglish.org/pronunciation/suprasegmentals/index.html

Searched on: 02 Feb 2010

Topic: word stress

http://www.btinternet.com/~ted.power/esl0108.html

Searched on: 02 Feb 2010

Topic: Intonation

http://thormay.net/lxesl/tesol/intonation/intonation1.htm

Searched on: 02 Feb 2010

Topic: Intonation

http://eltj.oxfordjournals.org/cgi/pdf_extract/XXII/3/246

Searched on: 02 Feb 2010

Topic: Intonation

http://www.masterspokenenglish.com/7intonationpg.htm

Searched on: 02 Feb 2010

Topic: Rhythm and intonation

http://www.englishlanguageguide.com/english/pronunciation/stress-intonation.asp

Searched on: 02 Feb 2010

Topic: Intonation and Stress

http://esl.about.com/od/speakingadvanced/a/timestress.htm

Searched on: 02 Feb 2010

Topic: Intonation and stress

hope....this link will help us in doing the KKP.....

P/s: kalau sesapa ada maklumat lagi.....sila lah kongsi2 ye....sharing is caring...remember that..